. LiNk bLogWALking RARA . . . WiNkk-WiNkk~ .

.............

Sunday, December 5, 2010

. . . Uji Nafas aNda . . .



 adakah nafas kamu disenangi rakan dan orang disekitar ?
kadang kala tak perasan pun bahawa nafas kita tak disenangi orang disekeliling...
mereka tak selesa tapi untuk menegur tentulah serba salah....

jadi...apa kata kita uji nafas sendiri ! !

semua orang pun tahu kot....
tapi nak bgtahu jugak....
mcm nie yer kamu....



tekapkan tangan kamu dimulut menutupi hidung...tp jangan terlalu rapat....
biarkan sedikit ruang....(mcm dlm gmbr pun bole)...
selepas itu....
haaahhh ! ! kuat-kuat, laju-laju...
hihi~
mcm mana ? masih oke ?
kalo oke bgs....kalo tak oke.....
errrr~

jom lihat.....


tips pencegahan nafas berbau !
penting tahu ! ini dalam kategori penjagaan diri...

- gosok gigi 
tiap-tiap hari pun gosok gigi kan ? tapi gosok dgn cara betul tak ?
masa skola rendah kan nurse dah ajar....kalo kamu amalkan...mesti tiada masalah...
selain gigi....lidah juga perlu digosok...kat situ banyak bakteria tau...
tepi-tepi di bahagian pipi pun sama....selain itu, gunalah ubat gigi berflorida...

-jangan biar mulut kering-
minum lah air dengan kerap.....kerana selalunya mulut yang kering menimbulkan nafas berbau...
jadi...lembapkan lah mulut kamu dengan meminum air putih....
ini sekaligus membersihkan mulut kamu dan mengelak pembiakan bakteria....
minum air putih dengan banyak juga bagus untuk kesihatan....

-berkumur-
berkumur juga boleh membantu dlm menangani nafas berbau.....
lagi-lagi selepas makan, tak ramai kot yang rajin nak memberus gigi tiap kali selepas makan...
jadi berkumur lah ! mudah kan ? berkumur sebersih-bersihnya...

-floss dan ubat kumur-
sekali sekala rajin-rajin menggunakan dental floss...
ini adalah untuk mengeluarkan sisa-sisa makanan yang terlekat dicelah-celah gigi....
selepas itu boleh lah berkumur dengan ubat kumur ...tapi jgn guna selalu...
kerana boleh mengakibatkan kanser mulut...
 
-makanan berbau-
hep-hep...tamau makan makanan berbau okey !
nak makan boleh tapi jangan laa di waktu-waktu yang tak betul yer....
masa dating ke....masa bekerja ke....
haishhh~ tamau-tamau !

ermm...ape lagi yer.....ha ! kamu juga boleh kunyah gula-gula getah berpudina....
tak pun agak-agak tak suke dengan gula-gula getah sbb berpendapat macam lembu menguyah rumput, 
kamu boleh laa beli gula-gula yang fresh-fresh mcm mentos ke...hacks ke...


oky ! cukup tak tips itu ?
tak susah kan ? kan ?

biar lah muka tak cantik jelita, kacak bergaya....
tapi penjagaan diri perlu dijaga....
ingat...tak main-main tau !
=)



selamat tinggal nafas berbau ! 
=)

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

3 comments:

  1. salam.....

    singgah sambil follow ur blog...

    ReplyDelete
  2. Mentang2lah misie....Tlg2 tgkkan anak sedara tu ya,kalau ada masa bawalah round2 mlaka... Ok...

    ReplyDelete

(^___^) / sAy sOmEtHing !