. LiNk bLogWALking RARA . . . WiNkk-WiNkk~ .

.............

Monday, February 28, 2011

. . . hMmmm~ . . .






saya sedih....=(
abah saya kena tahan wad...

pagi tadi abah pegi klinik dengan mak....
appoinment dengan doktor hari ini....

doktor cakap, imbasan x-ray menunjukkan jantung abah membengkak...
tak salah saya, in medical term :: hepatomegaly...cardiomegaly...

tekanan darah pula tinggi....tak turun...
then...kena tahan wad...





p/s :: =(

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Saturday, February 26, 2011

. . . tRoUbLe iS a fRiEnd . . .






kebelakangan ini...
kawan sini terganggu perasaan...
kawan sana pergolakkan jiwa...
kawan itu berduka cita...
kawan ini sunyi sepi...

aku pandang dengan ekor mata...
aku jeling sikit-sikit....
aku sedaya buat tak tahu....
aku pura-pura tak ambil peduli....

apa daya.....

aku cepat prihatin pada mereka yang bermasalah....
rasa nak bantu...
rasa nak ringan kan...
rasa nak tenangkan...
rasa nak peluk...
*err~ peluk boleh kurangkan rasa sedih kan ?*

tapi....

layak ke orang yang bermasalah, nak beri nasihat pada orang yang bermasalah ?



*diam*



............
.......
....
..



beri jer lah nasihat....
buat-buat macam kau takde masalah...
boleh ? boleh ke ?
heh~



**tenang yer kawan...ada penyelesaian...







p/s :: aku pendengar yang baik.....juga penyimpan rahsia yang baik =)

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Friday, February 25, 2011

. . . MisS yUu ! . . .





  


.....
.....
.....

aii miss....=(








Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

. . .tiPs :: jAuHi LittLe VaMpiRe ! . . .




NYAMUK lah...bukan VAMPIRE !
=p

TIPS JAUHI NYAMUK !

- pasang ubat nyamuk.
- Sembur Ridsect setengah jam sebelum masuk tidur.
- Kemas bilik jangan bagi berselerak.
- Jangan pkai baju gelap seperti hitam.
- Sapu losyen atau sembur minyak wangi sebelum tidur.**

**sangat berkesan yer ! sila cuba...**




********************



semua orang pun tahu lah Myra !
yer ehh ? tahu ehh ?
haha~

actly...beberapa hari lepas, kipas kat bilik saya rosak...
keras kepala, mak suruh tidur luar tapi degil...tak mahu...
maka lagi berduyun-duyun lah little vampire menagih darah manisku...>.<
ditambah dengan kepanasan yang suam-suam kuku....
nampak tak motif entry ini terhasil ? ade sebab...

now...kipas dah baru...
little vampire pun kurang...yang penting dah sejuk balik..=)




rasa nak tampa jer kan ? 
bad habit saya...suke biar nyamuk hisap darah bagi kembong perut dia baru tampa....haih~
*ada tak yang sama juga ?*







p/s :: NYAMUK bahaya ! hapus tempat pembiakan NYAMUK !

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Thursday, February 24, 2011

. . . BOLA kelayakan Sukan OLimpik 2012 :: MALAYSIA vs PAKISTAN ( part 1 ). . .




MALAYSIA [ 2 ] vs PAKISTAN [ 0 ]


@ STADIUM SHAH ALAM

dahsyat perlawanan semalam....
kena kad kuning, kad merah tue perkara biasa....
yang kena pijak, kena lempang tak sengaja pun biasa...
tapi yang berlanggar dan collapse seminit...
haihh~
suspen tahu !


pastue kesian kat Khairul Fahmi....
tak pasal-pasal kena tendang kat "tettttttttt"...
hey lah pemain Pakistan nih....
dah laa asik-asik cedera...tak gagah...opsss~
pastue nak sesuke hati jer nak tendang boifren orang punya "tetttttt"...
 kan dah kena kad merah...


separuh masa pertama.....di minit ke 3 oky...ke 3 tau...awal-awal lagi...
Malaysia berjaya menjaringkan gol pertama hasil sepakan pemain berjersi nombor 8,Wan Zaharulnizam...
dan selepas dari peristiwa Khairul Fahmi disepak pada minit ke 45, gol kedua menyusul hasil jaringan Irfan Fazail pemain berjersi nombor 7...
separuh masa kedua...banyak cubaan dari pasukan Malaysia....tapi berjaya ditepis penjaga gol Pakistan...
kalau laa setiap kali cubaan itu berjaya....sure bole dapat 10 gol..=p
kejap kena palang lah...kejap bola tinggi sangat lah...hmm~
so..separuh masa kedua...
tak dapat apa-apa gol walaupun pemain Malaysia menentang 10 Pemain Pakistan sahaja...
finally, 2-0 menang tak berapa nak bergaya sangat..heh~


disebabkan semalam macam blur-blur tengok pemain Malaysia...
so, dengan rajinnya mengoogle senarai pemain Skuad Olimpik...


 Skuad Olimpik 

Jurulatih :: 
Ong Kim Swee

Para Pemain ::
Khairul Fahmi Che Mat
Ahmad Shakir Ali 
Faizal Abu Bakar 
Mohd Fakri Shaarani
K Gurusamy
Mahali Jasuli
Mohamad Muslim Ahmad
Mohd Affize Faisal Mamat
Mohd Faizal Muhamad
S Sivanesan
Mohd Irfan Fazail
Wan Zack Haikal Wan Nor
Wan Zaharulnizam Wan Zakaria
Mohd Izham Tarmizi Roslan
Mohammad Fadhli Mohd Shas
Gary Steven Robbat
Mohd Fandi Othman
Mohd Ferris Daniel Mat Nasir


selamat berkenalan !
hihi~ =)



 kepada SKUAD OLIMPIK NEGARA semoga berjaya beraksi dengan lebih gagah di tempat lawan pada 9 MARCH 2011 @ Stadium Punjab, Lahore, Pakistan !





WAN ZAHARULNIZAM :: kecik jer dia nih...=)








p/s :: kekurangan MOOD nak update entry sebenarnya...hmmm~

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Wednesday, February 23, 2011

. . . pUtuS ciNta ? pERLu iNi ! =) . . .




"riuhkan diri dgn segala yang selain dia.
fokus pada diri sendiri.
serah pada tuhan.
tuhan lebih tahu.
dan kamu patut lebih tahu tuhan lakukan apa-apa semua, ada sebabnya."


FAHAM !
FAHAM !
FAHAM !



tak usah pilu-pilu, sayu-sayu...
masih KACAK !
masih JELITA !
WAKE UP ! and SMILE again !






LIFE MUST GO ON !
LIFE MUST GO ON !
LIFE MUST GO ON !









p/s :: ayat itu aku dapat dari FYNN JAMAL...aku cari dia masa aku putus cinta...
now aku dah KUAT ! yeahh~


Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Tuesday, February 22, 2011

. . . 1.2.3 :: siMPLe tiPs ! . . .



simple tips...
tak perlu banyak sangat tips 
kalau yang simple pun susah nak ikut..
kan ? kan ?
=p

tanya sama hati....





TIPS KULIT CANTIK !

- Banyakkan minum air.
- Sebelum tidur, pastikan kulit bebas dari sebarang make up.
-Kurangkan tekanan.





TIPS KURANGKAN BERAT BADAN !

- Banyakkan minum air...Green tea da best.
- Low carbohydrate ! high fiber !
- Senaman ! **


**jangan malas hokey ! pegi jogging...kalau susah sangat nak jogging, jalan jer selama sejam sambil cuci-cuci mata...tak pun turun naik tangga sepuluh kali...kalau tanak jugak, sila lompat bintang dan skipping 200 kali sehari...hehe~**



****************

MOTIF !

sedang kurangkan berat badan nih...
terasa berat...

cabaran 20 hari :: 200 kali skipping ! 
- emm...bukan senang nak lompat 200 kali...

cabaran 20 hari :: minum 8 gelas sehari !
- emm...bukan senang nak cukup 8 gelas...

sebab....MALAS !
oky ! tak boleh MALAS dah...


20 hari ! 20 hari !
chaiyok ! ! chaiyok ! !






p/s :: even bukan aku yang kawen, aku perlu nampak ringan dan cantik juga..
hihi~
p/s :: 20 hari :: percubaan jer...kalo 20 hari pun tak berjaya...hmm...bye~bye je laa..


Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Monday, February 21, 2011

. . . OnCe uPOn a tiMe :: CaRtOOn tiMe ! ! . . .



"dengan kuasa bulan.....akan menghukum mu !"

=p

Maaf ku tak pernah berterus terang, 
bukan ku tak mempercayaimu..
namun sebelum ku berganti rupa ingin aku menemuimu…
ku kan bermandi cahaya bulan, 
dan cemerlang di malam yang cerah..
memang telah lama kurasakan ingin menolong yang lemah…
tiba-tiba keajaiban terjadi…
kekuatan muncul di diri…
untuk melawan smua kejahatan, 
kekuatanku harus digunakan…
menegakkan segala kebenaran,
ini ke ajaiban alam…
aku mempercayainya…



haha~
siap bagi lirik lagu lagi...

dulu time kecik-kecik...err~ takde laa kecik sangat....
time skolah rendah gitu laa....
sangat lah berSEMANGAT bangun pagi-pagi sebab nak tengok citer SAILORMOON.....
kalau tak terBANGUN pun, sure abang akan kejutkan....
pas citer SAILORMOON kan citer DRANGON BALL....
so...sama-sama kejutkan...=p

aku paling tak suka part dorang bertukar tue....
seksi seh ! *BLUSHING*
disebabkan aku tengok dengan abang-abang, so cam malu segan jer...



aku takkan miss tiap-tiap minggu...
aku pena terkeliru nak minat SAILOR MOON ke nak minat SAILOR MARS...
sebab rambut dia cantik...hee~




 pastue layan citer DRAGON BALL pulak...
pengaruh abang-abang...
dari kartun bawak ke komik....
gigih aku tengok abang ezard aku mengumpul kesemua komik DRAGON BALL...
then, aku jadi orang tengah bawak komik bagi kawan dia pinjam time gi mengaji....
masa tue dia sekolah menengah....=)
*dari komik DRAGON BALL laa aku minat baca komik*

petang-petang lak...
layan citer nih.....


masa tue aku panggil SURIA BAJA HITAM....
kemelayuan sungguh kan ?
hehe~
pas SHIN CHAN muncul, baru aku tahu itu KAMEN RIDER...
=p



ini pulak ! TOMATO MAN !
kiut jer....




POWER RANGERS ! !
jap-jap...aku cuba ingat nama-nama mereka...
MERAH = JASON
BIRU = BILLY
KUNING = TANYA
HIJAU = TOMMY
PINK = KIMBELY
HITAM = errr~ ape ekk ?
=p

aku suke yang kaler PINK....
time nie sumer baju aku nak kaler PINK...
hihi~




ehemmm~ehemm~
dah laa sikit-sikit.....
banyak lagi citer kartun dulu-dulu yang bila aku ingatkan balik,
aku pun nak tergelak...pastue aku tanya balik
"kenapa ekk suke kartun nie dulu ?"
haha~
kalau lah diulang kembali saat-saat dulu....
tak pun...ape kata ulang balik citer kartun nih semua ?
sure yang menonton tue budak-budak cam aku...
*budak-budak ker?*
kehkehkeh~


*senyum*



cun lah WALT DISNEY PRINCESS nie jadi SAILOR SCOUTS kan ? kan ?









p/s :: sebenarnya kan...aku excited nak tengok SAILORMOON dengan DRAGON BALL ...
coming soon @ NTV 7 !
(^____^)


Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Saturday, February 19, 2011

. . . DiAm-DiAm . . .



tadaaa~
akhirnya~
TERpublish juga entry yang segan nak publish nie....
=p







aku peminat rahsia dia….
Sangat gigih cari kelibat dia setiap masa…
senyum semahu sedangkan dia mungkin tak perasan….
Sengaja mahu terserempak walhal dia tak pandang…

Dia kacak…siapa tak terpikat ? dia kaya…siapa tak mahu dekat ?
Dia tegap…siapa tak tertawan ? dia popular…siapa tak kenal ?
ramai perempuan mahu rapat…tapi cool langsung tak layan…
dia bukan playboy perosak gadis…dia bukan gay perosak umat…
charming !

wajah rupawan…? dia tak bangga…
keluarga kaya…? dia sederhana…
tubuh tegap…? dia aktif…
sebab popular…? dia bijak dan baik hati…
kawan saja siapa-siapa…
low profile kan bagus~

Siapalah aku mahu dekat…lihat saja dari jauh…
Satu hari…Dia senyum…aku senyum…
*Ehh ?*
Cukup buat terpegun tertawan…

hari-hari aku begini...
memuja dia pujaan hati....
apa yang dapat ? aku pun tak pasti...
saja buat sumber inspirasi...
supaya tak malas pegi ke kelas....

Esoknya hari yang sangat bosan…
tak nampak dia macam biasa...
terus mood aku tidak ada...
heyy ! dahsyatnya kau ! mengada-ngada !

tahu apa rasa makan berseorang ?
haihh~ hey kawan..kenapa kau tidak datang ?
tiba-tiba aku dengar satu suara dari sisi…
“boleh saya duduk disini ?” 
mak aii...machonya suara kau !
*toleh*
opsss !
*dia senyum*
“uh……errrr…..ok…….” 
*mahu pengsan*
mood aku melayang-layang kembali pulang....




*rekaan semata-mata....belum pernah jumpa yang macam ini....*
awak pernah jumpa ? ?
=)


song of da story !






=) senyum (=
(^______~)









p/s :: dulu time skola aku selalu cari seseorang buat sumber inspirasi...
dats y aku rajin g skolah.....
SUMPAH...memang gatal...haha~


Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Friday, February 18, 2011

. . . QuOtes :: HaPPinEss ! . . .







"You will never know 
TRUE HAPPINESS 
until you have 
TRULY LOVED,
and you will never understand 
what PAIN really is 
until you have 
LOST it."






p/s :: pelangi itu indah kan ? jarang kelihatan....=)


Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Thursday, February 17, 2011

. . . sUnggUh kAu kUat ? . . .






kau selalu berkelakuan macam kau sangat kebal...
kau bermasalah....kau buat masalah....
kau dalam masalah...
ya ! kau banyak masalah...
kau sentiasa berharap kau sangat kuat...

masih senyum...
masih ketawa...
hanya helah kan ?

tapi bila kau sendiri...
dibelakang kami-kami...
air mata kau jatuh juga...
kau ingat aku tak tahu ?



"Sometimes, you have to put on a smile and pretend everything's okay...
Hold back the tears and walk away..."



SOMETIMES only............







p/s :: ada MASALAH, cari seseorang yang awak senang...luahkan~
=)
*aku tak pernah jumpa*

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Tuesday, February 15, 2011

. . . NotA uNtuK aWak :: pEmBuLi ! . . .



awak...kenapa awak suka sangat cari pasal dengan saya ?
hari-hari kalau tak gaduh mesti tak lengkap kan...
best eh gaduh dengan saya ?

mentang-mentang lah saya blur dan naif...=p
malas tahu layan awak...

tapi mana boleh saya kalah dengan awak...
haruslah saya lawan....
awak lari...saya kejar...
awak ingat saya tak kuat ke ?
saya gagah tahu !

saya mangsa buli awak....
sakit hati...hilangkan diri...
padan muka si pembuli !

kalau saya hilang...tahu pun cari saya...
rindu ehh ?

(^__-~) *wiNkk*








p/s :: gaduh manja lah !

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Monday, February 14, 2011

. . . nOta uNtuK aWak :: aWak pOYo ! . . .



dulu awak suka sangat membebel...
awak cakap saya macam budak-budak...
benci tahu !
lepas dari peristiwa itu...
saya tak nak jumpa dengan awak...
sebab saya rasa saya tak sesuai kawan dengan awak...

tapi...
awak still tegur saya....
awak still cari saya.....
saya layan jer....saya buat macam biasa...
lepas dah lama-lama kenal awak...
heh~
awak pun saya tengok macam budak-budak....
dah laa wak...awak memang poyo....









p/s :: ehemmm~


Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Sunday, February 13, 2011

. . . AiMAn...CiNtA tERakHiR . . .


chenta saye bukan nama Aiman
=)






CINTA TERAKHIR


Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan




p/s :: layan lagu nih doplohlima kali...=p



Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

. . . bAHASa eWww ! . . .


heh~
tahu ape itu "bahasa eWww" ?
bahasa camnih kadang-kadang aku sendiri pun tak faham...
malah kadang kala.....cam rasa mual-mual...=p
* anak sedara aku selalu SMS ngan aku guna bahasa nih....memang trend sakarang kot*



oh okey !
maaf~

..................................

tetiba tersedar....
bahasa dalam blog aku pun bukan bahasa baku....
memang bahasa rojak...
tapi...aku rasa aku tak guna "bahasa ewWw" kot...
hmmm~


*pikir jap*


sape yang nak tahu "bahasa ewWw" nih..
meh laa layan vid ni....






macam mana ?
=)

apew-apew pun...ikut sukew hatiew lah kan...
hehe~


ya la ! ya la !
maaf~
ikut laa keselesaan masing-masing...
aku paham !





p/s :: aku sekarang dah gile layan youtube...


Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Saturday, February 12, 2011

. . . MAi LeLaki iDamAn . . .





Aku suka dengar lelaki menyanyi...
tapi lebih suka dengar dia melaungkan azan...

Aku suka lihat lelaki bermain alat muzik...
tapi lebih suka lihat dia mengaji...

Aku senang bila lelaki disisi aku...
tapi lebih senang jika dia lindungi aku...

Aku suka dengar lelaki bercerita...
tapi lebih baik dia sudi membimbing...

aku gembira bila lelaki minta berteman...
tapi lagi gembira bila dia datang meminang...=)





oh gedik ! 
seperti gatal nak kawen pulak..
heh~



p/s :: bila...yang tertulis untuk ku.....adalah yang terbaik untuk ku....=)
siapa lah kan~

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Friday, February 11, 2011

. . . sUka diA di yOutUbe ! . . .





*speechless*

aku suka dia yang pandai menyanyi...
aku suka dia yang pandai main musik...
aku suka suara dia...
aku suka !


********


hari nie bosan sangat...
sebab internet macam siput sedut yang payah nak keluar...heh~
aku nak main game..tapi punya lah berjam nak tunggu dia loading...
aku bole diserang panas baran tahu...!

so..aku bukak laa youtube...
aku selalu dengar sorang mamat nih main gitar + nyanyi..
memang buat aku terharu....dengar banyak kali pun, banyak kali terharu...
=p

pastue...ade lagi sorang...
aku suke tengok mulut dia masa dia nyanyi...
sebab dia nyanyi tapi gigi tertutup....
okey..now bayangkan....
macam kene kancing gigi kan ?
tapi memang comel....

 hmmm....kesimpulan...
pernah tak rasa terharu sampai keluar air mata ?
sebab dengar lagu jer..pernah tak ?
mungkin lagu tue sedey kan...
tapi aku terharu dengar suara dia yang menyanyi...


*COOL lah !*




 p/s :: terharu macam si gula-gula pulak yang nyanyi..

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Thursday, February 10, 2011

. . . OnCe uPon a tiMe :: pERnaH mAin S.A ? . . .


hoLa !
today aii nak story mory sikit pasal.....
aktiviti yang aii dan kawan-kawan dorm buat masa duduk kat asrama...

dulu kan....aii skola kat SEKOLAH TEKNIK MELAKA TENGAH...
dok asrama lah kan....
aii dengan kawan-kawan dorm aii ade main 1 bende nih...
bukan main spirit tau !
haishhh~
ktorang main S.A....tahu ape itu S.A ?



S.A = Secret Admirer....

cara-cara main...

- deal dengan kawan kelas lain / dorm lain...
- tulis nama samaran yang pelik dan best..(kira nya sape yang dapat kite tue xkn tahu)
- kumpul nama itu dan beri pada kawan kelas lain / dorm lain yang setuju nak main...
- suruh mereka cabut undi...dan..tulis laa surat untuk nama yang dorg dapat tue...
- dorang pun kena guna nama samaran....
- tetapkan tarikh untuk pecah S.A...
** pastikan antara korang tak pecah rahsia sampai tarikh pecah S.A...
** juz lantik sorang wakil untuk pass surat....

ehemm....=)
ktorang main S.A nih dengan dorm budak lelaki...
so...kira macam best lah kan...hihi~
dah nama nya S.A...so kite tak tahu sape S.A kite tue...
tertanya-tanya...pastue ade jugak laa usha-usha sikit kot-kot boleh tahu...
yang bestnya...masa main S.A nih...selain dapat surat...
kadang-kadang dapat makanan, card, hadiah...
herm...kadang-kadang ade gak yang terlebih feeling...heh~

bahaya main S.A bagi budak asrama...
kalau kantoi surat dengan warden...
herm...abes laa surat korang akan dibaca depan kawan-kawan...
 tak pun boleh kene denda kawen masa "sunday duty"...
** kalau main S.A dengan lain jantina laa....

so...kena hati-hati...
pandai-pandai lah simpan....

errr~
kamo-kamo pernah main S.A ?





p/s :: aii main S.A dengan 4 orang...=p
masih simpan lagi surat mereka...

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Wednesday, February 9, 2011

. . . cOde :: 143 . . .



(= 143 =)

Jangan paksa aku ucap...
Jangan suruh aku balas...

Untuk diucap bukan semudah bila menulis...
Untuk dibalas bukan senang seperti menaip...

3 perkataan....

hanya untuk si gula hati....
satu masa kita bersatu...
aku ucap hari-hari...
=)




heyy~
berkarat lah ! !
=p




p/s :: 143 tue magic bagi aku....

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Tuesday, February 8, 2011

. . . 60 TiPs MenDapAtkAn pAsAngAn . . .






1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.


2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda.


3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.

4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti “magnet” yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.


5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.


6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.


7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan membenci anda.


8. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.


9. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.


10. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.


11. Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.


12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.


13. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).


14. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk berkenalan. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan.


15. Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata, hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan terhadap bakal pasangan.


16. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.


17. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.


18. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.


19. Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain dan seronok untuk didampingi oleh orang lain. Buang perangai yang menyebabkan orang benci kepada kita.


20. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci.


21. Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi, nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.


22. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple, tidak materialistik, mudah berterima kasih dan redha dengan setiap pemberian lelaki tersebut.


23. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian, penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki janganlah terlalu jimat atau kedekut.


24. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan. perasaan, pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebenciannya.


25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan.


26. Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.


27. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan membosankan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan.


28. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat yang saling mengimbangi dan melengkapkan sikap dan sifatnya.


29. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. Keserasian adalah tarikan.


30. Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama.


31. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai persamaan daripada berbagai segi seperti kefahaman politik, aktiviti keagamaan, sikap terhadap harta, wang dan hobi.


32. Dua orang yang amat banyak perbezaan boleh serasi antara satu sama lain jika mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka kepada kucing, suka melancong atau suka ramai anak.


33. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. Contohnya, serentak berpaling, serentak angkat gelas, serentak berdiri, serentak nak ke tandas.


34. Tawan hati bakal pasangan dengan pamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa – sama-sama gembira, sedih, terperanjat, benci, simpati dan sebagainya.


35. Dua insan mudah serasi jika mempunyai pentafsiran yang sama mengenai hubungan – tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian, pengorbanan dan sebagainya.


36. Kenalpasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri ini dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri tersebut.


37. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Bakal pasangan anda akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah, harta, keturunan atau glamornya.


38. Bakal pasangan akan tertawan kepada anda jika anda dapat bantu mengukuhkan imej dirinya, rangsang semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya.


39. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal pasangan. Jika kita didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada kita.


40. Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih bermakna dan berkesan berbanding pujian daripada kawan lama.


41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan tertawan kepada anda.


42. Kenalpasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda.


43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dialukan dan dihargai.


44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda.


45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan ucapan terima kasih dan bersyukur. Dia akan rasa dihargai.


46. Cari keunikan, kelucuan atau ‘kegilaan’ bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa istimewa.


47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.


48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.


49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman – bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri.


50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik.


51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi , timbang rasa, dan gunakan gerak batin.


52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan, memancing, dan aktiviti macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak.


53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi.


54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara, peristiwa atau situasi.


55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan.


56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.


57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya.


58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya Kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan sensitif kepada perasaannya.


59. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya Kenapa dia marah. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa untuk dia merawat dirinya sendiri.


60. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.


**Kajian Dato' Dr Fadzilah Kamsah*
************************************************


"Kepada Pencari...
Yang Mencari... 
saya disini...
Sedang Tercari..."

hmmm....
Dicari kah ?





p/s :: tak mahu yang biasa mahu TEDDY BEAR PURPLE juga...

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)

Sunday, February 6, 2011

. . .Mai bAby cOmeL . . .



oh mai !oh mai ! 
oh mai gule-gule !



credit to cikkipas !


bombastik mista lova-lova takkk ? ?
little chumelssss~
geram hokey !


cuba teka...gergurl ker boboy ?





 p/s :: ku mahu baby chumel....
laalaalaaalaa~

Photobucket

(: Suka tak ? Komen sket :)