. LiNk bLogWALking RARA . . . WiNkk-WiNkk~ .

.............

Friday, September 30, 2011

:: Menuju Keluarga Sakinah Mawaddah Warohmah ::



Assalamualaikum :)





4 syarat :: Menuju Keluarga Sakinah Mawaddah Warohmah ♥

1. didasari Al Qur’an
2. didasari Sunnah
3. sabar
4. ikhlas

:)
 
 
 
 
p/s :: lukisan hati...doa untuk masa depan...
saya dan imam masa depan saya :)
hi ! penjaga pelindung >.<


x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Thursday, September 29, 2011

:: NasiHAt :: sYaRAt sEBeLuM berMaKsiAt ::






Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata, “Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat.”
 Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata, “Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka bolehlah kamu melakukan maksiat.”
 Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya, “Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?”

Ibrahim bin Adham berkata, “Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezekinya.”
 Mendengar itu dia mengenyitkan kening seraya berkata, “Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah?”
“Ya!” tegas Ibrahim bin Adham. “Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar laranganNya?”

“Yang kedua,” kata Ibrahim, “Kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumiNya!”
Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati. Ibrahim kembali berkata kepadanya, “Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezekiNya dan tinggal di bumiNya, sedangkan kamu melanggar segala laranganNya?”
“Ya! Anda benar.” kata lelaki itu.

Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab, “Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat olehNya!”
Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata, “Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?”
“Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?” kata Ibrahim.

Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat. Ibrahim melanjutkan, “Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya; Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh.”
Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar, “Wahai Ibrahim, mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?”
“Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?”

“Baiklah, apa syarat yang kelima?”
Ibrahim pun menjawab, “Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya.”
Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata, “Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya.”

Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. “Mulai saat ini aku bertaubat kepada Allah.” katanya sambil terisak-isak.

Allahu a’lam bisshawab.




"Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. Dan bertaqwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaNya (bagi sesiapa yang melanggar perintahNya)" -Surah Al-Maidah 5: Ayat 2-


******************************************************

assalamualaikum =)

kisah menarik ini yang diambil dari WOOTWOOT.
sebagai PERINGATAN bersama...

=)




x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Sunday, September 25, 2011

:: FaCebOOk : eH.cOOL ! ::


bila rasa semangat mula turun,
tetiba rasa nak deactivate FB...
*takmemasal*

tetapi...


tak jadi !
haha~

sebab dah rasa COOL bila jadi cam gini...
:)

semangat balik !






p/s :: saya belajar cara BERTUKAR dari OrkeDahlia.
oh sweet je nama...:)
kalau nak bertukar juga...silaa laa...:)



x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Saturday, September 24, 2011

:: PaDaMu kU bERsuJud ::


PadaMU Ku Bersujud.


ku menatap dalam kelam
tiada yang bisa ku lihat
selain hanya nama-Mu Ya Allah

esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari segala fitnah

kau tempatku meminta
kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hamba-Mu yang slalu bertakwa

ampuniku Ya Allah
yang sering melupakan-Mu
saat Kau limpahkan karunia-Mu
dalam sunyi aku bersujud

pada-MU 







Ya Allah!
Jadikanlah kami bersama orang-orang yang berada di sisi-Mu dan bersama-Mu. Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, serta peliharalah kami daripada seksaan api neraka.


aminnnn~
=)




x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Friday, September 23, 2011

:: PenjaGa.PeLinDUng : sELaMaNya ? ::




Penjaga.Pelindung

Mungkin singgah sebentar untuk hilang selamanya...
atau
Mungkin hilang sekejap untuk datang kembali selamanya...





Cintai Dia Dalam Diam...
Dari Kejauhan...
Dengan Kesederhanaan Dan Keikhlasan...




p/s :: sabar....


x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Wednesday, September 14, 2011

:: RiNdU nAk NakAL-NaKAL ::


R.I.N.D.U




  • rindu awak-awak semua....
  • rindu nak conteng-conteng tangan dan buku nota kawan-kawan...
  • rindu nak gosip-gosip hari-hari....
  • rindu nak makan sesame...
  • rindu nak terhanguk-hanguk dalam kelas time lecturer mengajar...
  • rindu nak sms walaupun dok sebelah menyebelah jer...
  • rindu nak buat assignment yang macam heaven...
  • rindu nak dengar lagu sorok-sorok masa lecturer mengajar...
  • rindu nak lari class pysco dan pegi tengok wayang....
  • rindu nak jalan-jalan g SOGO, Timesquare, KLCC dan jalan TAR...juga pasar malam..bersama-sama...
  • rindu nak pakai baju kurung, baju t-shirt yang sama-sama-sama-sama...
  • rindu nak pakai uniform nurse dan jalan-jalan sesuka hati....
  • rindu nak curik line wifi jiran tetangga....
  • rindu nak masak dan gaduh sebab ade orang xreti nak kemas dapur pas masak...
  • rindu nak main-main snap gambar barang housemate dan publish kat FB macam nak lelong-lelong....
  • rindu nak berlakon pengsan-pengsan kat stesen LRT...
  • rindu nak jadi penyelamat bila Timah pengsan tiap kali naik tren akibat hypo...
  • rindu nak rasa nervous time OSCE yang 25 minit tapi macam seksa nak mampus...
  • rindu nak pegi posting kat penang 3 bulan...wahahaha~
  • rindu nak main-main kat hospital dan kacau patient...
  • rindu nak pegi overnite yang gile best plan last minute....
  • rindu nak dok belakang dan buat kecoh sampai dibenci budak skema di depan...huhu~
  • rindu nak membahan dan mengepoh pasal budak kelas dan barang baru tiap kali ke kelas....
  • rindu nak curik-curik pegi comp lab dan gigih asses FB yang memang denied dalam system...
  • rindu nak berebut bersesak dalam tren dan mengaplikasikan body mechanics...
  • rindu nak dengar lecturer cakap take 5...
  • rindu nak membajetkan diri dengan budak junior....
  • rindu nak menyusahkan diri bila kena kosongkan rumah tiap kali nak g praktikal...
  • rindu nak rasa forever alone tiap kali cuti hujung minggu...
  • rindu nak lepak cc 8 jam...huhu~
  • rindu nak rasa miskin bila ptptn masuk lambat + dah habis....
  • rindu nak makan kat belakang kolej yang super murah dan enak...
  • rindu nak tengok Kerol tido...
  • rindu nak berenang kat swimming pool dengan Tia, Nick...*padahal pandai mengapungkan diri jer*
  • rindu nak g makan kat sup meletop yang pabila anda tapau makanan, anda akan dapat nombor telefon...
  • rindu nak shopping tanpa beg plastik...eh.eh..
  • rindu nak rebut-rebut masak time puasa....
  • rindu nak gaduh-gaduh, tension-tension, dengan housemate....*haha*
  • rindu nak dianti dengan budak KKM bila praktikal kat hospital kerajaan....
  • rindu nak dibuli staff nurse yang malas nak buat bad bath, sponging, basuh B.O + P.U patient...*B.O = berak, P.U = kencing*
  • rindu kat abang yang rambut curl tue...kehkehkeh~
  •  rindu nak tengok fesyen budak-budak kolej yang pegi kelas macam nak pegi dating...xkurang juga yang pegi kelas macam nak pegi tido...errrr~
  • rindu nak melintas jalan dalam kesesakan lalu lintas di ibukota...
  • rindu nak beli karipap kat pacik last kopek...
  • rindu nak jaga kawan yang patah kaki, nak layan kawan yang kuat merajuk, dan minta pandangan kawan yang teliti....-p
  • rindu nak ajar kawan-kawan berskandal...LAaLAaaLAaa~


eh...dah laa...panjangnyer repekan tak manfaat nih......
betul-betul rindu nih...
banyak yang nakal-nakal dari yang baik-baik...=p

itu laa kehidupan...
masa melaluinya rasa pahit sangat-sangat...
tapi bila dah melepasi saat itu,
rasa rindu sangat-sangat...


OH ! rindu nak pegi kolej....





p/s :: kawan-kawan dari 4...jadi 8...jadi 10...
bila dah habis.....hmmmm~
tercampak merata...

x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Tuesday, September 13, 2011

:: CapitAL H ::





aku tak tahu laa kenapa capital "H" nie sangat memberi kesan dalam hidup aku....
mungkin "H" nie sangat charming bagi aku yang selalu berangan kisah Cinderella....
mungkin juga "H" nie hebat....
hebat kerana sanggup merenyok sekeping hati yang ikhlas memberi kasih...
ya ! memang sangat berterima kasih...

itu dulu....
dah lama sangat dah.....
tapi kesan tetap ada.....
sampai nampak jer sesiapa nama "H", cuba elak....
tak mahu kenal...tak mahu nampak....
kadang-kadang nama dia bukan "H" tapi ada juga laa huruf H didepan,
terus rasa anti jugak....
terukk kan ?

aku tak benci....dah lama aku ikhlaskan...
cuma bila nampak nama tue, rasa lain macam...
macam-macam rasa ada....
macam mana eh nak biasakan dengan nama "H" tue ?
kena tulis nama tue banyak-banyak ke ?
*dah macam melukakan hati sendiri plak*

takpe laa...memandangkan sekarang pun aku dah ada kawan nama yang sama...
yang pasti peribadi dia memang lain dari empunya "H"...
hebat dapat kawan macam dia...mungkin banyak ilmu boleh dikongsikan...
banyak nasihat dan pandangan boleh diperoleh...
insya'allah~


tak semestinya orang yang nama "H" itu perangai sama....
myra, sila betulkan cara pemikiran anda...


diskriminasi "H-H" sedunia bak kata kawan aku yang namanya "H" juga..
terasa letttewww~
=p


kanak-kanak betul pemikiran aku...
:)




x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Monday, September 12, 2011

:: dOktOR... SaYa nAk uBat Hati ::



hati nie baru dapat ubat....
tapi...efek ubat nie dah kurang...
kejap jer dah rindu balik...
 
 
 
 
 
rindu....
bila nak habis cuti nie...
:)




p/s :: tetiba rasa rindu nak ke kuliah yang suatu masa dulu macam liat..*bukan macam, memang*
=D

x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Friday, September 9, 2011

:: GaDis sEPeRti aKu ::




 
 
oH ! comel !
 
 




kan ? kan ?




:)


part dia nak nyanyi baby~baby tue...
eh ! comel !
aku terjebak dengan shila amzah sebab ENCIK STOKEN...
oh pelisssss~ dia sgt obses dengan shila....

ok.bai.


eh.lupa.
enjoy "gadis seperti aku"


:)


x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Saturday, September 3, 2011

:: bERCiNtALah sELePas NiKah ::





♥ Saya rasa awak suka saya...
♥ Saya pun rasa saya suka awak...
♥ Tapi saya taknak kita jadi macam orang lain...
♥ Saya nak berkat Allah...
♥ Biarlah awak fikir saya sombong taknak layan awak...
♥ Biarlah apa pun orang nak cakap...
♥ Cuma kalau satu hari nanti awak rasa saya layak jadi ibu kepada anak awak...
♥ Jumpalah mak ayah saya...
♥ Kita bercinta lepas nikah...



terharu dengan kisah yang baru saya baca tadi....
berkisar tentang PERCINTAAN SELEPAS NIKAH...
jom baca ! =)



Ya Allah..Jodohku ditanganmu..
Kalau benar, Cinta aku pada si dia..
Hanya menambah timbunan dosa...
Aku mohon ampun Ya Allah...
dan seandainya Allah telah menjadikan cinta itu milik kita,
maka mintalah semoag Allah permudahkan kita bertemu dalam ikatan yang paling mulia dalam redha Nya, insyaAllah..







p/s :: temui jawapan yang sukar untuk diluahkan....
mungkin hati kena kuat lagi....=)


x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Friday, September 2, 2011

:: PenjaGa.PeLinDUng : JaWaPan iStiKHarAh ::




Tika ingatan tumpu padanya...
Rindu menyapa tak kira masa...
Tiap detik rasa kehadirannya...
Peliknya...kita tak pernah bersua...

Saat perasaan tidak mampu ditanggung...
Ingin luah malu menggunung...
Kisah ini masih tergantung...
Istikharahmu jawapan penghujung...

Wahai penjaga, wahai pelindung...
Tenangkan aku dengan kata putus mu...
Aku sabar, aku redha...
Jodoh itu rahsia Allah...





istikharahku adalah kamu...



tersurat dan tersirat...
hanya Dia yang tahu...







p/s :: hasil insomnia pelik sejak akhir-akhir nie...
tapi xtahu tajuk....kalau sudi silaa beri....
terima kasih sangat-sangat =)


x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)