. LiNk bLogWALking RARA . . . WiNkk-WiNkk~ .

.............

Monday, October 31, 2016

. Putus .


Assalamualaikum.

Dah lama aku tak update blog. Bukan sebab aku sibuk sangat pun.
Tapi aku malas nak buka lappy. Kalau buka lappy ni, niat asal boleh terpesong.
Pastu bila dah shut down, tetibe baru teringat niat mula-mula on lappy.

Minggu lepas dan minggu ni, mungkin minggu putus cinta laa aku rasa.
Entah kenapa aku jadi tempat kawan-kawan meluahkan rasa kecewa selepas putus cinta.
Tak pasal aku pun turut bersedih. (dan geram)

Kes pertama.
Berkawan 5-6 tahun, last-last lelaki tu curang dengan alasan, "saya bukan lelaki yang baik."
Hangin juga aku baca alasan dia tu. Come on laa. Masih lagi guna alasan macam tu.
Jadi apa ? Memang malang laa perempuan yang jadi kekasih dia sekarang. Macam tu ? haih~

Kes kedua.
 Dah berpisah 5-6 tahun. Tapi still tak boleh lupa dan gigih untuk mendapatkan jawapan sekiranya ada peluang sekali lagi untuk bercinta. Aku tak tahu dia dah dapat jawapan ke belum. Cuma aku nasihatkan dia, bersedia untuk kecewa agar tak sakit. Dan aku suruh dia fikir, jika kekasih dia kembali, apa perancangan dia seterusnya ?

Kes ketiga.
Ini lagi tak boleh blah. Dah kawan lama, kenal lama, tup tup isteri lelaki tu call maki-maki. Rupanya dah berkahwin. Tapi kenapa laa acah-acah single ? Geram juga aku lelaki macam ni.

Jadi untuk mengambil kesempatan yang ada, aku pun nak MOVE ON bersama-sama mereka.
Aku tak putus cinta tapi aku memutuskan untuk tidak berharap.
Bila kenang balik, bodoh juga kan berhenti menunggu sesuatu yang tak pasti.

haha~

Hidup ni singkat je kan. Rugi kalau tersekat dengan perasaan lama-lama.
Sedangkan ada pilihan untuk bebas dan rasa tenang.
Why not tinggalkan perasaan yang dah bertukar perasan tu.
kan ?

Mungkin kita rasa seseorang tu baik untuk kita.
Sehingga kita lupa, yang dia juga punya rasa.
Rasa yang kau bukan yang terbaik untuk dia.

Kahkahkah~

Ya. Akhirnya.
Eh ! Bukan akhirnya, tapi yang UTAMA kita kena hadam,
Allah juga yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita.

Kita ni pula eloklah memperbetulkan diri.
Nak begitu, nak begini, terlalu mengikut kehendak sendiri.
Sedangkan diri sendiri pun tak menepati begitu begini yang dicari pada pasangan.
Tak adil.

Ayuh !
MOVE ON !


:p




NotaHati :: Aku dah penat nak fikir apa-apa.
Peluang yang ada, aku nak tenangkan jiwa dan minda.
Positifkan diri.


x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Wednesday, September 28, 2016

. Istimewa ( I ) .






kadang aku salah tafsir yang layanan baik itu adalah istimewa.
namun jika ia benar istimewa,
hati pula yang menidakkan.

kerana

aku tidak pernah rasa istimewa begini.









NotaHati :: Lima tahun dah. Kalau saja awak sedar.



x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Tuesday, September 20, 2016

. HB ! .



Assalamualaikum.
Selamat Hari Lahir buat diri sendiri.
haha~






Semalam, aku ada laa saja-saja buat permintaan dihari lahir.
lebih kepada berangan sebenarnya.
begini bunyinya.....

Harap-harap ada laa orang nak bagi hadiah handphone.
dan pakwe sorang. Makanya, sebelum september tahun depan,
boleh laa mendirikan rumahtangga hingga ke jannah.
hahahaha~

*Berangan sambil makan buah berangan.*


Gedik mak enon alahai~
Tak boleh blah oiii.
haha~


Tapi itu laa...Harini Alhamdulillah. Abang aku hadiahkan aku sebuah handphone.
Berserta powerbank dan juga seorang bakal suami. Ok. yang last itu tipu. kihkihkih~


Oh ya. Aku agak gembira la bila semalam pukul 12.51 pagi (kemain siap waktu)
orang yang aku suka iteww wish besday. hihihihi~
bahagia sampai hari ini tau tau.
padahal ucapan dia "Selamat hari lahir." je pun.
over hoi~



Tadi tengah dok cari gambar masa celebrate besday dengan kawan-kawan yang sama tarikh besday masa sekolah menengah kan, terjumpa laa album Hujan. Terimbau kenangan dulu sebab album ni laa buat gaduh pakwe makwe.


haha~


Aku minat gila band Hujan. sebab entah rambut Noh Hujan tu rare betul. Lagu dia pun ok what. Tapi pakwe aku ni paling tak suka band ni. bagi aku, dulik hape aku. Aku paksa dia belikan album Hujan. Sampai merajuk aku dibuatnya sebab dia berkeras taknak beli. Tak menahan tu, siap kutuk-kutuk lagi. Sakit hati aku. keji betul~
Tahu laa kan dia layan heavy metal. 


Akhirnya, pada satu hari..aku dapat bungkusan yang berisi baju raya, box perhiasan yang comel dan sekeping album Hujan. 
Terharu tak semena. Dalam dia memberontak taknak layan permintaan aku, tapi dia still juga penuhi. Entah-entah masa beli tu, memaki hamun agaknya dalam hati dia. 


kahkahkah~


ape ni teringat kekasih lama pulak dihari lahir yang berbahagia ini.
kekasih baru plisss~


aku nak memori baru. 
phone baru kan. 
*tetibe*


By the way,
Terima kasih Mak yang lahirkan bayi tak cukup bulan ni.
Terima kasih Abah yang manjakan anak perempuan mengada ni.
Terima kasih kawan-kawan atas ucapan selamat hari lahir.
Terima kasih Abang Jat bagi handphone.
Terima kasih Abang Cik & Kak Ina belikan kek.
Terima kasih semuaaa~

Terima kasih bakal suami.....
haha.


mengarut dah !


emkayybaiii~



NotaHati :: Lately, aku malas betul nak update blog.
Padahal banyak je benda aku nak cerita.



x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Wednesday, September 7, 2016

. Bergurau tak hagak woi .








Annoying lah kan bila orang bergurau dengan apa yang kita tak suka.


Contoh macam, bila kau dah bagitau si A kau tak suka si B, tapi si A ni dok juga join si C dan orang lain yang tetibe jadi pelakon tambahan membahan kau dangan si B.
Rasa kecewa dan meluat lah kan. Sebab kau harap si A bekap lah kan bila dah tahu kisah sebenar. Malah lain pula yang jadi. Dia yang paling over membahan kau. Siap main gabung nama pula lahai.


Lain lah si B tu kau memang suka.
Tak payah tunggu kena bahan. Kau sendiri membahan (baca : Mengorat) dia demi kepentingan kau. 


haha~


Aku jenis tak pandai nak marah mengamuk. Lagi pula aku tahu benda ni akan memburukkan keadaan. Jadi aku akan menidakkan sampai aku rasa tak tahan (badmood).
Ala-ala berombak dada gittue~ Pastu aku senyap. 
abaikan semorang yang kena sawan tu, (kahkahkah) dan pegi hiburkan hati sendiri.


esoknya, terus abaikan manusia yang kena sawan tu. Dan perhatikan lah gosip tu reda ke tak. Tapi selalunya bila tak ada orang yang dibahan tu, memang reda lah.


Si A pula akan tertanya la "Mana Erika eh ? i pm tak balas. U rasa dia marah ke ?" ohhoii sangat. For sure lah aku marah tahap taknak kawan kau dah. Part ni memang kelakar lah. Sebab tak pasal aku act macam bebudak. Pastu jawapan si C pulak "Marah pasal semalam ke ? alaa kalau dia jenis tak boleh gurau benda yang tak melampau, pasni tak payah laa bergurau dengan dia." 
Keji siot ayat dia "TAK MELAMPAU" tu. Terang-terang kau memang melampaui batas bergurau.


Then si A balas "i dont think so. I kenal dia, dia cool." 
heh~


Prinsip aku bila marah camni je,
 "Bila orang tengah sawan, kau kena cool."
Jadi aku tak menyakitkan hati orang yang menyakiti aku. Serius. Dalam keadaan nak marah pun, aku still akan fikir perasaan orang. Sebab bukan jenis aku memaki hamun. Kalau tak, diorang kena sawan, aku pulak kena rasuk. Makanya, sama-sama lah gila. haha~


Aku nak menjalani hidup dengan penuh gembira, aku malas laa nak layan orang menggila. 


Pengajarannya, kau kalau nak bergurau, mintak tolong sangat fikir dulu kalau apa yang kau nak gurau tu, kalau kena kat kau, kau suka ke tak ? Ini tak. Aku tengok bila kena kat kau, kemain meroyan lagi. Amende weh amende kalau gitu ?







NotaHati : For sure aku taknak cepat tua. kihkihkih~


x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Sunday, August 28, 2016

. Sembang .


Assalamualaikum.


Aku cuma nak share pasal kawan.
Sejak phone aku rosak ni, aku memang lost contact.
Jadi kat facebook je laa tempat aku nak tanya khabar kawan-kawan.
Tapi itu laa. Feel dia tak sama macam bila kita whatsapp.

Aku juga ada masuk satu irc ni. baru je.
(macam yang aku cerita baru ni.)
Sebab apa ? sebab nak ada kawan sembang.
Tapi itu laa. bila dah namanya irc, jadi kau kena pandai jaga diri.
kena pandai pilih kawan. kena beza mana baik, mana buruk.
ramai yang tak betul dari yang betul.

macam aku, aku selalu chat kat wall je. tak layan pm pm ni.
kalau ada pun, pm dengan orang yang aku rasa boleh percaya dari apa yang aku selalu nampak dia chat kat wall. buat masa ni, aku selalu laa tukar cerita dengan few gurl.
talk about skincare, backpacking, human behavior, love and friends.
macam bergosip la. Ladies talk. tapi takde laa nak mengumpat ke apa.
eh. ada juga sometimes. kalau perangai menyakitkan hati, of coz laa nak luahkan.
haha~

bak kata Shahira, dulu kat sini best. banyak boleh dapat knowledge.
 tapi sekarang ni kosong. ramai tak betul dari yang betul.
camtu laa lebih kurang maksud dia. pastu lanjut laa perbualan kitorang dari kisah skincare kepada kisah tumpul selera makan, penyakit susah tido, lesen kereta bla bla bla.
perempuan sangat uolls~

pastu entah lah diorang ni ber "i you" sampai aku pun terikut.
aku cuba nak cipta perhubungan yang mesra gittew~
euww sangat tau. kahkahkah~

kadang best tengok ragam orang since aku pun jarang keluar rumah.
macam-macam perangai ada. kadang buat aku sakit hati jer.
biasa laa manusia bukan semua menyenangkan hati.
aku paling suka bila chat dengan orang yang banyak pengalaman dan matang.
sebab....seronok laa ada isi dan pengetahuan memandangkan aku ni jenis suka main-main.
bila berbual dengan yang matang, aku terpesona lalu rasa matang tetibe.

:D

paling tak boleh blah tetibe jadi tempat mengadu masalah cinta.
lomah den melayan nyo aih~
aku sendiri tak ada cinta dihati.
tapi aku jadi pembaca setia je la.
bagi opinion pun sekadar mampu.

maaf ya aku merepek pagi-pagi ni.
sebenarnya, tadi aku nak share tajuk cerita dengan Haikal.
entah aneh aneh je tetiba boleh yang aku paste tu perbualan aku dengan si backpaker.
terus aku "hancur hancur aku. bila bila saja hancur hancur aku~~"
nasib la dengan backpaker dengan topik ragam manusia.
kalau yang aku terpaste tu perbualan aku dengan Shahira atau Leana,
tak ke lagi malu. perasaan dia macam time kau bergosip, ada orang curi-curi dengar.
aku terasa hampeh disitu. dan malu tahap nak tutup terus akaun fb. kah3~

ini pun masih ada sisa-sisa malu.
emkaybai~



*tutup muka*








x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Saturday, August 27, 2016

. Throwback :: Day 2 Daddy Nurse .





15 Ogos 2016, Ahad @ 11pm
Wad Orthopedik HBM, D4, Katil 14



over male nurse ni siap pakai cap. anyway, kiut juga.




Hari kedua aku bermalam dalam wad jaga abah aku.


Lepas dah settle sponging, bancuhkan air susu kambing abah pagi tadi, pukul 7 tu dah kena dok luar sebab pukul 8 pagi camtu dokter round. Aku pun pegi breakfast dengan mak bro semalam tu. Not bad laa makanan kat kafeteria. Aku amik pasta goreng dengan teh ais. Kemain kan pepagi dah minum ais. kakakaka~

Pastu kan, lepas dah siap makan kan macam awal lagi nak masuk wad pun. Dalam pukul 10 -11 baru boleh masuk, jadi aku dengan makcik Aminah (nama mak bro tu) lepak laa kat bawah dulu. tak lama kitorang duduk, datang la sorang makcik ni dengan bertongkat kepenatan. Dari pukul 6.30 pagi katanya keluar g hospital. Dah smpai sini, taktau nak kemana. Dia sepatutnya check in wad harini. (huhu) kesian tau takde sapa teman. anak 10 katanya. mungkin kekangan masa atau kewangan. mana tau kan. tapi itu laa...aku dengar jer makcik ni meluah perasaan. Tapi masalah keluarga kan. aku dengar sebelah pihak je. tak adil nak judge macam-macam.

jadi, sementara tunggu doktor round habis kat wad abah aku, makcik Aminah dan aku pun tolong laa makcik tu masuk wad. tolak dia pkai wheelchair yang jumpa tepi jalan. sebab makcik tu tak ada waris, jadi minta staff nurse yang settlekn pendaftaran. pastu nurse bagi katil. aku pun tolong makcik tu tukar baju semua. Time ni, makcik Aminah dah balik wad. sebab dokter nak jumpa. Aku pun dok sembang jap dengan makcik katil sebelah. pastu belikan makanan. sempat gak dengar doktor clerk patient. pening jugak dengar history makcik ni. haha~

pastu siap tolong pysio yang attend patient katil sebelah. seronok betul kehidupan aku harini. kawan dengan makcik-makcik..kikiki~



10 malam.


Ya Allah. Macam ni, ceritanya masa awal tahun haritu, abah dah pernah masuk wad ni untuk operation  yang sama tapi kaki lagi sebelah. So ada la staff nurse lelaki ni dia sorang je tahu aku nurse. Tak sangka malam ni dia ada. Dia bagi ubat. pastu tanya aku "ape citer sekarang ?" haha..segan aku siot. macam tak ada apa yang berubah je hidup aku dari 1st time jumpa dia sampai kali kedua jumpa. Makin sihat kata dia kat aku. aduiii~

by the way, terharu la kan. kenal lagi dia kat aku. hewhewhew~

aku kalau boleh, nak la borak dengan dia jap. tapi cam biasa laa..aku shy~
awal tahun haritu aku cam nyesal tak tanya fb dia ke apa ke yang boleh contact.
tapi apa motif ?
kahkahkah.

gedik lahai..

aku cuma rasa ada something tak terluah je.
sebab segan nak jawab pertanyaan dia depan abah aku. haha~
aku jawab acuh tak acuh je kot.
tak beradab pulak rasa.
alaa...dia tanya pasal keje je pun.

ada satu ayat yang aku rasa betul laa kata orang.

"Seorang emak boleh jaga anak sepuluh, tapi anak sepuluh, belum tentu boleh jaga emak seorang."


deep right ?
ok laa.
Gud nite !





x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Friday, August 19, 2016

. Throwback :: Day 1 Daddy Nurse .




14 Ogos 2016, Ahad @ 11pm
Wad Orthopedik HBM, D4, Katil 14.







hari pertama aku bermalam dalam wad jaga abah aku.


dalam perjalanan tadi aku menangis kot. time sedih ada pulak lagu sedih terus berganda sedih. mental rabak sebab mimpi tu pastu teringat benda aku borak dengan MadaraUchiha.


entah. tak faham wei serius tak faham.
kenapa aku tetiba fikir secara serius bab kawen ni. 
kena brainwash dengan MadaraUchiha ah ni. kemain saiko suruh cari calon bagai.
pastu mimpi plak. keji oii ! !


ni sebab aku takde intenet, maka aku on phone lama dan taip note je sambil dengar brader bilik sebelah ni keep repeat lagu pe tah puluh kali. eh. tetibe senyap pulak. 
ok..dah smbng balik. ingat lagu lain, yang sama rupanya. haha..
lirik dia lebih kurang cemni laa...
 "jangan pernah pergi..jangan pernah pergi..tinggalkan aku seorang diri..." 
ok ! nanti aku cari lagu ni. nanti-nanti, lagu ni akan buat aku teringat saat-saat bermalam kat hospital. nostalgia gittew~
perghhh background lagu kena betul dgn rabaknya hati aku.


mak brader tu baik. dia hulur selimut tadi. pastu dia ingat aku baru pas abes SPM. haha~ 
k fine. keep calm & still awet muda.


katil sebelah abah ni plak, ada cucu laki dia jaga. 
dorang ni berdarah campuran la kot. nampak kacak je atok dan cucu. huhu~
dia bagi anggur hitam tadi. nampak muda lagi..ingat nak laa hulur salam perkenalan. 
tapi shy pulak aku..haha~


abah aku okey jer. cuma buat masa ni memang tak boleh nak gerak sangat kaki dia.
still rasa sakit. dan kalau nak alih kena pelan-pelan seret.
berbanding dengan atuk sebelah ni, dia dah boleh pegi toilet sendiri dengan walker frame la tapi.


k la...nak layan lagu brader ni. 
ah..pliss be nice mata..lelap cepat jgn bg aku layan rabaknya perasaan ni. 
plisss~

selamat malam !








x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

. Resepi Simple selim melim .








Bahan-bahan


  • tali skipping
  • mineral water/air putih 2 @ 3 liter
  • green tea/herbs tea
  • apple merah/hijau

Cara-cara

Sarapan Pagi:
  • Air putih segelas
  • Segelas green tea
  • Sekeping roti

Tengahari:
  • Air putih segelas
  • Nasi segenggam je
  • Lauk protein (NO minyak)
  • Sayur

Petang:
  • Apple
  • Green tea

Malam:
  • Air putih
  • Roti/buah/salad/atau apa-apa makanan tanpa minyak, solid food, fast food etc.

Sebelum tidur:
  • Air putih

Notes:

  • skipping buat minima 50 lompatan sekali sesi (2 ke 3 sesi)
  • hari ketiga upkan skipping 60 lompatan sekali sesi (2 ke 3 sesi)
  • air putih sebaiknya segelas setiap dua jam (mencukupi min 2 liter)
  • NO susu pekat
  • bancuh Green Tea plain tanpa gula



simple bukan ?
selamat mencuba !




notahati :: serius aku dah gemok. Rara is sedih.
btw, tips ni aku jumpa kat fb. tak tahu laa asalnya dari sapa.



x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Wednesday, August 10, 2016

. Wordless Wednesday : If You Know .









"Memang akhirnya kita akan terpisah ke ?"


(':




NotaHati :: Please ignore me from now~



x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Tuesday, August 9, 2016

. Kata Puan Emak .



Kata Puan Emak,


"Bila laa mak nak tengok anak kakak ni ?
Tak sempat agaknya."


*deep*







T_T






x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Monday, August 8, 2016

. Chat Box .


Assalamualaikum.
Nampaknya setelah aku meluahkan kekesalan,
font blog dah kembali normal seperti font kegemaran aku.
Alhamdulillah.

pelik juga.
hmm..

ok. sekarang nak meluah kekesalan chatbox tak berfungsi pulak.
banyak kali aku copy paste code, tapi dia tetap juga...
kejap ada....kejap tak ada.
tapi banyak tak ada dari ada.

kenapa yer masalah begini berlaku ?

mood aku pun jadi kejap ada, kejap tak ada.
hmm...rasa nak buat header baru la.
tapi malasnya nak tukar semua ni.

macam itu la juga bila nak kenal orang baru.
malas nak mula balik semula.
nak tanya itu ini.
nak menyelami isi hati.
last-last.....

emkaybai lah.
malas nak bebel pasal ni.

haha~


*tetibe*




x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

. Font Blog .


Assalamualaikum.
ingin aku meluahkan kekesalan dihati.
bilamana dah berkali aku ubah font kat blog ni.
tapi bila aku jengah blog keesokkan harinya,
tetap dia jadi tulisan ni.

hmmm.

why ? why ? why ?

ke aku je yang nampak tulisan ni ?
hmm~
takde mood laa cemni.


:'(






x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Saturday, August 6, 2016

. Tiada Tajuk .


Assalamualaikum.
Actually, aku wordless bukan sahaja wednesday je.
malah hari-hari...jadi apa benda aku fikir nak update, rupanya update dalam kepala je.
tak terpublish kat blog yang hidup segan ni.
haha~

aku teringat la kan tetiba pasal satu ayat junior aku dulu.
"Akak ni kalau kahwin umur pat puluh pun takpe."
masa tu aku rasa kembang kuncup je la kan.
bilamana maksud dia aku awet muda persis baya-baya dia je.
beza umur 6-7 tahun gittew~

tapi sekarang bila ingat balik,
aku rasa puaka betul mulut budak ni.
Jodoh aku belum lahir lagi ke ?

Myra is so sad.

T.T
*menangis dalam lemari*





x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Wednesday, August 3, 2016

. Wordless Wednesday : Enjoy The Silence .




"Saya nak sembang dengan awak,
tapi tak tahu nak sembang apa."


*senyum*



"hmmm~ saya pun. kalau camtu, kita enjoy the silence lah."


*sama-sama gelak*









NotaHati :: Do you feel me ?





x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

. Pepatah Gadis Gemuk .





Sejak semalam aku dok gigih baca conversation 4-5 tahun lepas.
Banyak benda kelakar yang aku jumpa.
antaranya pepatah kelakar yang Haikal bagi ni.



"Gadis gemuk yang sihat bertenaga lebih baik daripada gadis kurus muka cantik tapi selalu saja pengsan."


haha~

harapnya kita gegadis ni termasuk dalam golongan yang comel dan fit.
marilah sama-sama jaga kesihatan.
nanti aku bagi simple resepi nak comel.
nak tak ?


:D





NotaHati :: semoga bertenaga masuk dalam hati awak. 
why not ! kikiki~


x_589e5a1



(: Suka tak ? Komen sket :)

Wednesday, July 27, 2016

. WORDLESS WEDNESDAY : Ganti Pokemon GO ke Takeme GO ! .








kikikiki~
sabar je lah aku~







notahati : Take me and go !



x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Monday, July 25, 2016

. Longgokan Group Whatsapp .








hampir 2 minggu juga aku hidup tanpa seketul telefon bimbit.
bila dikenang balik, termakbul juga la apa yang aku pernah fikir "kan bagus kalau aku tak perlu hadap hp..." ya ! itu laa luahan perasaan masa dulu yang betul aku serabut dengan segala arahan dan report bagai dalam group whatsapp.

kelakar pula bila di ingat balik waktu tu. bayangkan la..sebelum mulakan shift kerja, kena snap gambar staf dan dihantar ke ws (whatsapp) group yang khas untuk setiap cawangan klinik. ini untuk lihat penampilan dan bukti kehadiran setiap staff. selain tu, kat situ juga adalah untuk menerima arahan dari pihak atasan. update vaksin pun dalam tu. if ada emergency case pun dalam tu.

hmmm....ini group yang paling seram bagi aku sebab ada big boss. kat sini report kedatangan staff dan doktor serta sebarang masalah terus ke group Assistant Supervisor. pernah typo weiii...memang mengelabah biawak aku masa tu. nasib tak jadi isu. kat group ni report mula dan akhir shift kena hantar. andai kata ada emergency case, contoh pesakit kena serangan jantung, baby sawan,..kes yang berat laa, ha...time ni laa report berjela nak menerangkan dari mula pesakit sampai sampai laa ambulance sampai. pastu kena follow up keadaan pesakit dan report semula dalam group. perghhh~ mencabar perasaan saat nak tekan button SENT tu.

and oh ya...sebelum tu, secara spesifik dan pantas tiap kali doktor sampai je kat klinik, kena hantar report di group whatsapp klinik yang terdiri ketua dan assistant setiap cawangan klinik iaitu yang nama Club jess tu. contoh "doktor abu dah sampai.." ha camtu..kat situ juga boleh laa gosip sikit.



ini laa antara group ws masa aku kerja dulu.


tak habis kat situ..ada lagi group ws untuk masalah maintenance. kena report setiap pagi. samada masalah di klinik mahupun di hostel. tak ada dalam gambar, group ws untuk siapa yang handle ubatan. kat situ segala report pasal ubat akan diupdate. dan setiap kali order ubat, kena report dalam tu. aku takde dalam group ni. sebab aku tak handle ubat. group HR pula, kat sini segala pertanyaan mengenai sistem klinik boleh ajukan dalam group ni. pasal fomema ke, pasal form ke, yang melibatkan HR la. 

of course juga laa ada group gosip antara staff sendiri kan ? Nurse Sentul Perdana tu ha..kat sini apa benda nak tanya kat supervisor ke, nak cari mana staff ke, nak suruh kejutkan kawan yang terlajak tido ke, nak suruh bawakan makanan ke..kat sini laa tempatnya. aku jarang interframe kat dalam ni. muak weiii tengok segala bagai group ni. Ada lagi sebenarnya tapi aku sendiri pun dah tak ingat group apa. 

tahap nak lempar je handphone masa ni. buat pengetahuan, aku ni jenis silentkan phone. selalu gak supervisor atau staff lain jerit kat aku suruh tengok phone, baru laa aku tengok phone. memandangkan aku assistant supervisor, jadi untuk ngelat tak bawa phone memang mencari nahas je la. aku tak pernah membayangkan aku akan jadi assistant supervisor sedangkan aku ni jenis banyak main dan tak serius. dalam kepala otak aku nak main jer. hahaha~
memang aku selesa jer tak ada jawatan penting. tapi itu laa....tetibe aku kena sandang jawatan ni lepas kawan aku resign.

ya syukur alhamdulillah. banyak benda aku belajar...err...terpaksa belajar sebenarnya. haha~
dari tak tahu, kepada tahu. dari benda aku elak, akhirnya terpaksa hadap. dari taknak tanggung hal-hal klinik, sekali hambik kau...tanggung segala waktu supervisor cuti. itu laa waktu paling stress. rasa taknak bagi supervisor aku cuti jer.

panjangnya cerita aku. pasal group whatsapp je pun.  ini sebenarnya cerita tahun lepas ni. maklum laa..waktu tengah bekerja mana ada masa aku nak update. kalau belek post aku sebelum ni, tak ada pun aku update entry pasal keje. sebab memang tak ada masa nak meluah.




ok. ini gugusan kunci hostel dan rumah sewa sepanjang aku bekerja.
gila banyak. kunci pintu hati awak je takde. ciaciacia~

last. gambar kat atas tu gambar view KLCC dari apartment aku tinggal dulu. ini paling aku rindu. setiap kali sebelum pergi kerja, mesti aku renung KLCC dan langit dari situ. kalau ada masalah atau stress, aku renung langit sambil berjejeran air mata. huhu~ banyak kenangan mengusik jiwa. nanti-nanti aku teringat, aku update la. 


terima kasih sudi baca cerita aku yang boring ni.
mesti kau menyesal. haha~



p/s :: group kerja je dah menimbun, belum group gosip mak jemah, group family, group PLKN, group entah apa-apa yang kau nak left group tapi risau orang kecik hati. haha~
akhirnya...phone rosak, settle semua !



Notahati :: Supervisor aku berkali ajak aku kerja balik . tapi aku.....entah. apa-apa pun, the best feeling adalah, walaupun kau dah pergi, orang still harap kau ada kat situ lagi. kira aku pekerja baik gak aaa kan. izinkan aku perasan. ;p



x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Friday, July 22, 2016

. Menetak Kelapa .



Assalamualaikum.

benda ni aku nak cerita dari semalam lagi sebenarnya.
tapi memandangkan aku dah tertidur awal, jadi kirim salam je laa.
tak penting mana pun cuma....

gigih gila kan orang dulu-dulu nak sedapkan masakan ?
mana nak pegi ambik air berbatu-batu jauhnya.
untung la kalau kat rumah ada perigi.
itu pun gigih juga nak menimba ke dasar perigi nun.
basuh baju pun kat sungai. manede mesin basuh bagai.

eh. tetibe air pulak.

sebenarnya aku nak cakap pasal kelapa.
ye laa...semalam aku tolong mak aku kopek kupas kelapa.
bapak aaaa susah.
aku karate berkali-kali non hado kulit dia nak terkopak.
takat terhiris pilu jer weh.

setelah berpuluh-puluh kali, berjejeran peluh membasahi dahi ku ini,
tangan pun hampir cream..kikiki~ (wicet sangat)
barulah nampak garisan untuk dirobek dikupas lalu ditarik sambil mengetap gigi.
perghhh~ dramatik !

kalau kau pernah buat, kau akan tahu camne rupanya.
mungkin sebab aku takde skill itu yang nampak gigih.
kahkahkah~

mula-mula mak aku pinjam benda alah ni kat jiran sebelah.
katanya makcik tu buat senang jer. just cucuk sekali pastu koyakkan jer.




sampai benda ni kat aku, melantun-lantun
takde nya dia nak terbenam kat kelapa tu.
akhirnya guna parang jer..
ada laa setengah jam nak kupas sebiji kelapa setelah dicampur
detik-detik terbuang guna benda kat atas tu.

aku membayangkan ex bf jer time tetak kelapa ni.
kat situ laa tenaga aku tetibe menyala-nyala.
hahahaha~

aku pernah nampak senjata ni kat rumah jiran paling hujung.
melihat makcik tu mengupas kelapa, mudah jer.




dapat kat aku nak try, yer..nak try baru...belum try lagi.
terasa seriau pulak.
jadi aku dok jer tepi dendiam.

dah habis sesi mengopek kelapa,
aku teringat dulu-dulu masa aku masih kecik.
mungkin dalam umur 3-4-5 tahun kot.
menangis melalak aku nak tolong mengkukur kelapa.
kalau kau pernah rasa la..

kau pernah jumpa tak menda ni ?

sebenarnya bukan nak tolong sangat.
dia lebih kepada feeling nak naik kuda.




camni laa rupa kukur kelapa.
sebelum diambil kelapa yang dah dikukur,
campur sedikit air dan diperah di bekas yang bertapis.
jadilah SANTAN !

bila dibayangkan orang dulu-dulu nak mendapatkan santan
menyedapkan perut dan tekak anak-beranak,
tak ke super gigih tu.
dulu mana laa ada peralatan canggih sangat nak kupas kelapa.
kudrat orang dulu-dulu memang la power rangers dibandingkan kudrat aku.

huhu~

ok. laa..
itu jer sebenarnya aku nak bebel.
cool juga kupas kelapa ni.
nanti boleh la cerita kat bakal mak mertua.
yang aku pandai kupas kelapa.
biar laa sehabis kudrat menjejes peluh pun.
asalkan pernah buat.



:D


emkaybai~


eh lupa pula.
bila dikenangkan perayaan Thaipusam yang dok pecahkan kelapa beribu lemon tu,
pilu sayu rasa hati ni mengenangkan kemain gigih aku nak kupas sebiji kelapa.
sesenang je deme membazirkan peluh aku yang menitis.

hmmm~






notahati :: aku sebenarnya nak upload gak gambar aku masa kecik yang feeling menunggang kuda tu. tapi phone aku rosak nak ditransfer ke sini. jadi korang bayangkan je laa. budak kecik yg comel bertocang dua tengah tersengih duduk atas pengkukur acah rajin membantu ibu didapur.





x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Wednesday, July 20, 2016

. Ulam Lover .






pagi tadi...


"kakak..bunga ros tu ada sekuntum. amik laa makan dengan nasi goreng." kata mak.
"hah ? bunga ros ?" tanya aku balik buat-buat terperanjat sambil hati-hati memetik dan cium bunga ros tu. 
"akak kan suka makan benda macam tu." balas mak macam perli.
"hahaha" 

aku pernah baca pasal orang makan bunga ros.
bagi aku terlalu wangi dan cantik untuk dimakan.
tapi...itu laa....


why not kita try.


camni laa bunga ros dipetik aku - ihsan google


aku pun basuh dan tabur dalam pinggan nasi goreng.
serius. cantik pulak. hahaha~


rasa agak kelat. tapi oky laa..rasa nak lagi..
aku suka makan ulam. paling suka Ulam Raja.
feeling princess sangat bila makan.
*tak ada kena mengena*


lagi satu kegemaran aku adalah Sireh Cina.
ya Allah. crunchy gais~
buat salad memang perghhh.
apatah lagi bila goreng.

ha ! ini laa - ihsan google


jangan cakap korang tak pernah jumpa.
ada jer tumbuhan ni kat tepi-tepi jalan.
nama lain dia Ketumpang Air.
rasa dia lil bit macam sireh.
just nais gais.

u should try !





x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Tuesday, July 19, 2016

. Sekadar Meluah Rasa .






Kalau dulu, aku ada perancangan, ada visi dan misi.
Sekarang semua aku dah letak tepi. tak cukup dengan itu, aku tolak lagi bagi jauh.
hahaha~

Nak kata aku putus asa, mungkin juga.
aku rasa penat. Aku nak berhenti sekejap.
tapi bila dah berhenti ni, nak bangkit balik rasa berat pula.
mungkin dah gemuk.

eh !

bila rasa perlukan nasihat ni, ada dua ketul kecintaan jer yang aku tuju.
Serinna dan Hani. Dua orang wanita solehah yang tak pernah kata-katanya tak menyentuh jiwa dan hati aku. Butir bicara penuh lembut dan sopan tapi cukup memberi rasa yang sangat dalam.

Bukan tak ada kawan yang lain, cuma dua ketul ni yang paling kuat kimia dia dengan diri aku.
entah. kadang rasa seperti banyak persamaan antara kami.
jadi bila bercerita tu cepat bergaul sebati tanpa perlu gigih fahami.







berjurai air mata tu biasa.
lepas tu terus rasa ringan.

kebiasaan bila berjumpa, belum berpisah dah rasa rindu.
taknak lepas kalau boleh. nak bawa balik masuk dalam handbag.

mujur tak muat.

andai diorang ni lelaki, dah lama ajak kawen.

hahaha~

:D






x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Thursday, July 14, 2016

. Babysitter Itu Aku .




Assalamualaikum.

hai !

sejak menyandang jawatan babysitter yang comel ni, (puji diri sendiri)
secara tak langsung dengan aku-aku sekali terjebak melayan si Tobot, si CJ7, si Maruko, si Robocar Poli, si Upin Ipin, si Boboiboi, si Otomen....blablabla...pakej menyanyi lagu tema lagi hoi !


selamat berkenalan lah kawan-kawan baru !
mujur korang comel macam aku.


:p



paling aku febret si Ribbits. 




jatuh cinta pandang pertama aku dibuatnya. dia macam cerita ala-ala tak bersuara Oggy And Cockroaches (perghh..gigih aku google nak eja menatang nih) selain sengal-sengal ubi, dia comel gila oii...benda menatang gigi dua batang ni walaupun nakal. comel ! comel ! comel !
*sambil tarik pipi sendiri*

EH.
*kikiki~*

selain tu aku dah dapat balik skill yang lama tumpul. maklum laa...lama tak menetap dirumah mak abah. fyi, mak aku ni jaga anak Abang Cik aku, jadi sepanjang aku kat rumah ni, TERmengulangkaji lah aku segala skill bancuh susu, basuh popo shishi, mandikan budak, tak lama lagi mungkin kena handle baby pulak. fyi lagi, Abang Cik aku bakal menimang cahaya mata ke-3. hepi kan ? 

mak aku dah mula runsing memikirkan camne gaya dan kekdahnya nak jaga baby. "Siapa kak nak jaga baby nanti ?" luah mak aku. Aku kata "lambat lagi la mak. tak payah laa fikir." gitu laa mak aku. memang hobi dia berfikir sampai gastrik. hewhewhew~
tapi ye laa....selain aku ada, no worries laa..inshaAllah aku boleh handle *flip hair *. sia-sia laa aku ada nursing skill kalau tak boleh aplikasikan di kehidupan sebenar. khennn ? ha...yakin gittew~ belagak pulak tu.

nak tunggu anak sendiri tu agak bayang ayahnya pun memang tak kelihatan dipandangan kasar, jadi aku mengasuh je laa anak orang. bagus untuk belajar erti kesabaran, kecekalan dan keibubapaan. entah apa aku merepek ni.

Abang Ude aku pun bakal menimang cahaya mata ke-3, dia siap kata ke aku "Nanti balik KL, jaga baby.." tersengih aku sambil anggap ia gurauan semata. duduk rumah dia boleh buat aku kemurungan. kejiranan yang tak friendly buat hal memasing walaupun persekitaran sangat lah tenang dan mendamaikan jiwa dan raga namun ia tidak bersesuaian dengan diri aku disamping susah nak dapat public transport bagi aku yang cintakan public transport untuk kemana-mana ni adalah bukan keputusan yang bijak untuk aku kembali kesana. 

ok. satu nafas aku menaip. 

oh ya. selepas aku secara tak rasmi jadi babysitter ni, baru aku fahami isi hati ibu-ibu diluar sana akan erti insecure bila mana kau nak mandi, tapi risau entah macam mana anak kat luar tu kalau mandi lama-lama. jadi kau yang dulu zaman anak dara kemain lama bersiram dalam bilik air dah jadi mandi koboi je lepas kahwin. kadang tu nak popo, nak shishi pun tak senang. 

pastu bab masak pulak. tak tenang nak masak jiwa raga ni kejap-kejap jengah anak tengah buat apa. kalau tido alhamdulillah lah perasaan tu. sepantas kilat lah kau kena settle kerja rumah. tak boleh dah nak berangan sambil buat kerja rumah macam zaman kau bujang dulu. kena anak meragam melalak taknak duduk nak mengendong je keje dia, memang tak masak lah kot.

hermmm~

eh ! rasa tak ? ?
tetiba meresap jiwa keibuan ni dalam diri aku.


wahahahaha~
mengadanya.


emkaybai~





notahati :: sayang, u jangan risau. i tengah gigih praktis jaga anak kita nanti.


x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Wednesday, July 13, 2016

. Selamat Hari Raya .



Assalamualaikum.

:)

menaipnya aku disini adalah untuk mengucapkan....








ini sahaja gambar raya aku.
bersama anak buah bertudung merah mak ngah.
nampak sebaya bukan ? kah kah kah.

untuk tahun ni,
aku memang tak ada persiapan apa.
baju raya pun rembat je mana-mana yang tergantung dalam almari.
biasa laa...single mingle cemni tak ada feel sangat pun nak raya.
lebih-lebih lagi jiwa aku tengah hilang.

fasa menyendiri, terasing dan.....entah

*tetibe macam sendu pulak di entry hari raya. huhu~*




ok lah !



SELAMAT HARI LEBARAN ! ! !



Feel raya tu memang mati sekejap bila kau single,
nanti bila kau dah berkahwin, inshaAllah mula membara.
dan terus membara bila kau dah ada anak-anak-anak.

maklum laa...
bila dah berpasangan, kau dah start fikir nak sedondon warna apa,
shopping kat mana, kuih raya nak buat ke nak tunjuk,
baru macam hidup kau huru hara ria riang di hari raya.


khennn ?

emkaybai~




notahati :: harap tahun depan aku raya bersama senyawa suami disisi. oii doakan !




x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Tuesday, July 12, 2016

. Derma Darah .







Derma darah.

Aku suka derma darah. Ada rasa kepuasan dan semangat baru bila derma darah. Teringat kali terakhir aku derma darah tahun lepas.

.
.
.
.

Malam sebelum tu aku dah plan dengan roomate nak g jalan-jalan lepas aku derma darah. So, aku pun tido awal la acah nak dapatkan rehat secukupnya. Ececey sangat.

Esok pagi tu, aku pun excited siap-siap. Sebelum keluar rumah, capai 2 bar coklat dan turun. Makan dalam lif. Dah sampai kat dewan, timbang berat pastu check BP. Dokter tu pun tanya "dah makan ke ?" Aku dengan sure tak sure pun jawab "dah." Sambil sedekah senyum. "Makan apa ?" Tanya dokter tu lagi. "Ermm..cokelat." Jawab aku pelan (pelan sebab aku rasa serba salah jer makan coklat). Dalam hati aku macam "kena makan ke ?" Pastu dokter tu pun "oh makan kuetiaw." Agak terpinga-pinga dengan respond dokter tu. Memandangkan aku pun sarapan entah apa-apa, makanya aku lantakkan je sambil tersengih.

"Lambat sikit...banyak kali derma kan ?" Tanya dokter dengan mata tertancap kat skrin laptop menunggu maklumat aku dibaca dalam sistem. Aku iya kan. Dalam masa yang sama aku dah start risau. Sebab aku makan coklat je. Puas aku flashback dulu-dulu aku derma darah, aku makan dulu ke tak ? Tapi tak timbul-timbul ingatan aku.

Akhirnya...aku pun redha baring dan sua lengan untuk dicucuk. Entah kenapa aku rasa ini baru 1st time aku nampak nurse tu bius dulu sebelum dia insert jarum yg bapak aaa besar. Sebelum ni macam ni ke ? Aku pun tak ingat dah. Padahal 2-3 kali dah derma darah. Seriau gak tengok jarum tu. Selama ni aku enjoy je cucuk pesakit. Siap hihihi kan lagi. Kali ni aku yang dicucuk, berhuhuhu lah aku dalam hati.


gambar google.


Lepas dah siap, aku pun bangun amik air dgn roti. Aku duduk kat sebelah roomate aku dan makan. Tak lama tu, aku dah rasa pelik. Macam mual, sakit perut pastu paling tak boleh blah rasa badan aku tak ada darah. Macam ada raksasa dah sedut darah aku lalu aku jadi lesu. (ok. imaginasi terlampau) Kawan aku cakap aku pucat, aku masih lagi senyum-senyum tak ada perasaan.

Disebabkan aku sakit perut dan agak loya, aku minta diri pegi tandas kejap. Sebenarnya tak kejap pun. Agak lama gak aaa..aku siap cari posisi selesa untuk rehatkan diri. Pejam mata kawal pernafasan. Pujuk diri siap tau. "Aku okey ni...okey.." Pejam mata bayang yang indah-indah. Hahaha :D
Dah oky sikit, aku pun keluar. Kawan aku risau sebab aku lama dalam tu. Aku tanya dia, nampak pucat lagi ke ? (nampak tak betapa gagah nak pegi jalan-jalan.) Dia cakap aku pucat. Suruh aku naik rumah je rehat.

Aku pun pasrah je laa tak dapat shopping. Sia-sia je berangan bagai semalam. Huhu

masa dalam lif, aku dah peluk dinding tu dah untuk menstatikkan diri jangan goyang. Sambil tu berdoa supaya cepat laa sampai rumah..aku dah macam tak ada darah dah ni. Bakal mereput perasaan masa tu. Real punya mereput tau. Macam seketul pepejal yang nak mencair pun iya gak.

Sampai je rumah, aku terus bukak tudung, stokin, lalu hempaskan badan ke tilam. Oh sebelum tu sempat lagi order makanan kat member. Dan aku pun pengsan. Errr....tak. Tak. Cuma tidur jer.

Petang baru aku terjaga. Makan dan menceritakan detik-detik mendebarkan kat housemate aku yang lain. Kata dorang, "padan muka siapa suruh tak makan." Aku gelak je lah. Pelik juga sebab tak makan ke aku jadi hypo camtu ? tapi aku memang lepas period juga. tapi......entah.

Syukur aku masih seketul aku. Ingat nak melayang dah nyawa ni. Derma darah je pun. Over betul. Apa yang penting, aku dapat rasa perasaan pesakit yang hypo, yang nak pengsan tu. Ye laa...memang aku pernah nak rasa apa perasaan nak pengsan tu. Akhirnya impian tu tercapai juga. Hahaha~

Dahsyat gak kan ?

simpati aku kat orang yang pernah pengsan.

Aku dengar kawan aku cakap "Nak pengsan pun masih boleh gelak-gelak lagi." Sebelum aku pegi tandas tu.

hahaha~





"saat kau paling lemah, gelak/senyum tu la perisai buat kau tetap nampak gagah."



ok. untuk maklumat lanjut pasal DERMA DARAH ni,
sila rujuk ----> DISINI.

Sila laa menderma darah.
Kau boleh menyelamatkan nyawa orang hanya menderma darah jer ok !
BE A HERO gaiss~





x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Friday, July 1, 2016

. Orked : Dah bayar zakat ke ? .




Orked : Dah bayar zakat ke ? 







Dua hari menjelang Hari Lebaran.



Uncle G : Hai Orked. Bila sampai ?
Orked : Baru je tadi Uncle. Uncle dari mana ni ?
Uncle G : Uncle tu dari masjid. Bayar zakat. Kamu dah bayar ke ?
Orked : Errr...Dah ! 



OMG ! 




Semalam....Lepas balik dari Republic yang gila sesak sardin punya orang, dah singgah masjid dah. Tapi......



Orked : Assalamualaikum. Kakak...kat mana yer saya nak bayar zakat ?
Kakak : Wa'alaikumussalam. oh..nak bayar zakat tu kat meja hujung sana. tapi orangnya solat kot.
Orked : Ingat kat sini. hihi~
Kakak : Oh. tak..ni kalau adik nak derma untuk anak yatim boleh laa masuk kan duit kat tabung ni.
Orked : Okey kak..Terima kasih tau.



Masukkan sedekah dan...



Orked : Alaa...Haniiii....
Hani : Kenapa tak cakap..B baru je bayar. Kalau tak boleh minta tolong B bayar kan.
Orked : Tak pe laa..Sempat lagi ni nanti.
Hani : Jom tunggu B kat kereta.




Tersentak peristiwa semalam...

Mati aku...Patutnya semalam aku dah bayar. 
Macam mana aku boleh lupa ni ? 
OMG ! OMG ! OMG !




Ting ! ok !




Orked is typing....




Orked : Hai Man ! Buat apa tu ? 
Orked : Dah bayar zakat ?

Man : Hai Orked !
Man : Baru je lepas bayar ni.
Man : Kenapa ?

Orked : Laa...ye ke...huhu~
Orked : Sebenarnya i baru nak minta tolong u bayarkan untuk i.
Orked : :) :) :)

Man : Oh ye ke..Takpe...i boleh bayarkan. 

Orked : Really ??? tak menyusahkan u ke ?
Orked : Sorry tau buat u susah. Nanti let me know how much.
Orked : i transfer kat u.

Man : No big deal la Orked.
Man : Tahun depan i bayarkan untuk u lagi. 

Orked : Amboi...sound lain macam je tu.

Man : Haha~ 





Settle ! 


Buat malu je minta orang tolong bayarkan. Aduhai.
but..so sweet kan ?


*EH !*







x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)

Wednesday, June 29, 2016

. Acah Review : Rosmoh Perempuan Puaka .


Rosmoh Perempuan Puaka. 








Mengikut sinopsis yang aku baca kat belakang buku ni, cerita ni pasal hantu purdah. Teringat laa aku masa sekolah rendah dulu heboh pasal hantu purdah naik kete kancil. Agak teruja bila nampak buku ni. Lalu aku pun beli. Kau pernah tak dengar pasal hantu purdah ni dulu ? seram kan ?

Kisah dia pasal sorang perempuan ni nama dia Rosmah, muka dia tak cantik macam adik dia Rahimah & Ramona. So dia memang rasa rendah diri dan selalu kena ejek. Walaupun dia tak cantik dan menarik...dia pandai dalam pelajaran. Memang harapan mak ayah dia laa untuk masuk Universiti. Dia pun beranggapan, biar muka tak cantik, kurang-kurang dia pandai bagi menampung kekurangan wajahnya.

Tapi....bila dia dah masuk Universiti, dia mula rasa nak orang pandang dia. Jadi dia pun senyap-senyap jumpa bomoh dan pakai susuk. Muka dia pun nampak berseri je sampai laa satu hari tu, dia langgar pantang. Kulit muka dia terus gatal-gatal, bernanah dan bau hanyir . Start dari situ lah dia dikenakan syarat untuk cari 44 orang anak dara dalam masa 44 hari bagi mengembalikan kecantikan wajah dia. Selepas dari muka dia mula hodoh tu juga laa dia mula pakai purdah untuk mengelakkan dari family & orang kampung nampak muka dia yg semakin teruk tu. 

Kebetulan kan masa dia mula pakai purdah, kecoh ada kematian anak dara kampung tu dan penampakkan kelibat perempuan berpurdah kat tempat kematian tu terjadi. Orang kampung pun tuduh Rosmah dalang disebalik kematian tu. Padahal si Rosmah ni belum pun lagi melaksanakan misi dia. Kau mesti tertanya-tanya kan siapa yang bunuh ?

Serius kesian kat si Rosmah ni. Actly dia pun tak sampai hati pun nak hisap darah anak dara. Sampai muka dia bertambah teruk dari hari ke hari. Bersungguh family dia pertahankan yang dia bukan hantu purdah. Tapi bila kawan baik adik dia yang jadi mangsa hantu tu, adik dia mula syak yang Rosmah ni memang hantu purdah. siap bongkar bilik  dia lagi. tapi tak ada bukti langsung.

Aku baca cerita ni tertanya-tanya gak, kisah ni betul terjadi ke ? Sebab ye laa..pernah kecoh kan dulu. Sampai memang takut lah nak keluar rumah lepas maghrib. 

Ok. Aku cuma ceritakan bab Rosmah jer. Rosmah ni actly macam bukan lah watak utama cerita ni. Sebab dia mati awal. Pastu kau akan rasa macam si Rosmah ni ada saka yang lepas kematian dia pun, hantu purdah tu tetap wujud dan anak dara kampung tu still jadi mangsa. 

Tak bagus baca cerita seram malam-malam. Boleh bawa ke dalam mimpi. Spoil betul. Dalam tidur pun nak stress. Huhu~ Oh ya. Antara sebab lain aku beli buku ni adalah tajuk dia yg agak kontroversi. Agaknya untuk kurangkan kontroversi, tu yang dia bagi tajuk ROSMOH kot. Kot laa. 

Hantu purdah ni nama lain dia kum kum sebab sebelum dia menerkam mangsa, dia cam sopan laa bagi salam..salam yang seram camni " Assalamualaikum kum kum...tumpang tanya..kat sini ada anak dara tak ?"
kalau kau kat depan dia, aje giler tak meremang buku roma weiii~






x_589e5a1

(: Suka tak ? Komen sket :)